Przejdź do głównej zawartości

BABECZKI KOPIEC KRETA

Dzisiaj w piekarniku babeczki kopiec kreta

Składniki:
1/2 kostki masła 
Szklanka cukru 
 2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2  łyżki  kakao   
½ szklanki wody
1/2 śmietany kremówki
2 fixy do śmietany 
3 łyżki cukru pudru 
1 tabliczka czekolady 
pół pomarańczy       


Masło, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do złączenia się składników. W czasie podgrzewania mieszamy składniki.  Studzimy masę. Dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.  Ciasto wykłądamy do foremek i pieczemy ok 15 min w temp. 180 stopni
Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną i wydrążamy ze środka ciasto (niech zostanie ok 0,5 cm ciasta na brzegach. Wydrążone ciasto kruszymy. 

Masa: Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem. Dodajemy startą czekoladę. 

Na dnie babeczek wykładamy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Następnie wypełniamy babeczki kremem i posypujemy skruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na ok 6 godzin.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.