Przejdź do głównej zawartości

BABECZKI Z NUTĄ SZAMPANA



Dzisiaj upieczemy babeczki a alkoholem :)

SKŁADNIKI:
  • 220 g mąka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 150 ml szampana
  • 2 jaja
  • 100 ml olej
  • bita śmietana
  • wiórki kokosowe
  • barwinki spożywcze


Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać jajka, szampan i olej. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.

Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok 15 min w 170 st C

Przygotowujemy bitą śmietanę. Dodajemy do niej odrobinę barwnika kolorowego i miksujemy aż śmietana nabierze odpowiedniego koloru.

Gdy babeczki wystygną przyozdabiamy je bitą śmietaną i wiórkami.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…