Przejdź do głównej zawartości

BABECZKI Z NUTĄ SZAMPANA



Dzisiaj upieczemy babeczki a alkoholem :)

SKŁADNIKI:
  • 220 g mąka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 150 ml szampana
  • 2 jaja
  • 100 ml olej
  • bita śmietana
  • wiórki kokosowe
  • barwinki spożywcze


Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać jajka, szampan i olej. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.

Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok 15 min w 170 st C

Przygotowujemy bitą śmietanę. Dodajemy do niej odrobinę barwnika kolorowego i miksujemy aż śmietana nabierze odpowiedniego koloru.

Gdy babeczki wystygną przyozdabiamy je bitą śmietaną i wiórkami.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.