listopada 19, 2013

BABECZKI KOPIEC KRETA

BABECZKI KOPIEC KRETA
Dzisiaj w piekarniku babeczki kopiec kreta

Składniki:
1/2 kostki masła 
Szklanka cukru 
 2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2  łyżki  kakao   
½ szklanki wody
1/2 śmietany kremówki
2 fixy do śmietany 
3 łyżki cukru pudru 
1 tabliczka czekolady 
pół pomarańczy       


Masło, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do złączenia się składników. W czasie podgrzewania mieszamy składniki.  Studzimy masę. Dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.  Ciasto wykłądamy do foremek i pieczemy ok 15 min w temp. 180 stopni
Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną i wydrążamy ze środka ciasto (niech zostanie ok 0,5 cm ciasta na brzegach. Wydrążone ciasto kruszymy. 

Masa: Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem. Dodajemy startą czekoladę. 

Na dnie babeczek wykładamy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Następnie wypełniamy babeczki kremem i posypujemy skruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na ok 6 godzin.

Smacznego!

listopada 13, 2013

BABECZKI CYTRYNOWE Z CZEKOLADĄ

BABECZKI CYTRYNOWE Z CZEKOLADĄ
  • 400 g mąka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 115 g masło
  • 2 cytryny
  • 200 g cukier
  • 2 jaja
  • 150 g kwaśna śmietana
  • czekolada gorzka 





Mikserem utrzeć masło z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy skórkę z 2 cytryn oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, na 3/4 wysokości i każdą z nich posypujemy startą czekoladą.

Pieczemy w temp. 180 st C prze ok 20 minut.

SMACZNEGO

listopada 11, 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE

BABECZKI CZEKOLADOWE
 Witajcie,
dzisiaj zrobimy wspólnie tradycyjne czekoladowe babeczki
Potrzebne będą:
430 g mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
250 ml mleko
1 jajko
2 łyżki kakao
180 g cukier puder
3/4 szklanki olej
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy


Przygotowanie:
Wsyp do misko mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, sodę. Dodaj jajko. wymieszaj. Dodaj mleko - wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodaj olej i wymieszaj.

Masę przelej do foremek (ja przelewam do połowy wysokości). Piecz przez 10 minut w temp 200 st C. Ja robiłam babeczki wielkości pralin. Jeżeli robimy większe babeczki wtedy czas pieczenia to mniej więcej 20 min.

Na wierzch polej czekoladą lub innymi dodatkami jakie chcesz