Przejdź do głównej zawartości

CHLEB BIAŁY ZWYCZAJNY

Kochani,

dziś przepis na chleb biały. Chleb wychodzi wyjątkowo kruchy i pyszny. Naprawdę każdy jest w stanie go zrobić :)

Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody


Wymieszać mąkę z solą. Dodać masło, a następnie drożdże i cukier. Na samym końcu dodajemy mleko i wodę. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie klejące się do rąk. Powierzchnia na jakiej wyrabiamy ciasto powinna być delikatnie pokryta mąką. Nie dodawać więcej mąki bo ciasto nie wyjdzie :)

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 60 minut. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, formujemy bochenek i wkładamy do piekarnika. Przykrywamy i zostawiamy po ścierką ok 30 minut.

Pieczemy chleb w 230 stopniach przez 10 minut a następnie w 200 stopniach przez 25 minut. Jak chleb będzie miał kolor złocisty wyjmujemy i gotowe :)

Kilka osób już robiło ten chleb i każdemu wyszedł. Naprawdę polecam

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.