Przejdź do głównej zawartości

CIASTECZKA BALETKI

Kilka dni temu postanowiłam powrócić do czasów... mojego dzieciństwa. Upiekłam wszystkim dobrze znane ciasteczka deserowe zwanymi baletki

Składniki:
3 jajka
80 gr. cukru
75 gr. mąki
mak
marmolada

Przygotowanie:
Ubijamy piane na sztywno (obowiązkowo!). Dodawać łyżka po łyżce cukier i mąkę. Miksować. Na koniec dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką. Na blasze wyłożonej papierem tworzymy okrągłe krążki. Posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 st przez ok 10 min

Jak ciastka wystygną nakładamy na jedną część marmoladę i nakładamy drugą część ciasteczka

Uwaga: Jeżeli starczy Wam ciasta na 2 blachy to pieczcie wszystko razem. Ciasto nie może stać bo się rozleje :)

Prawda, że banalnie proste?

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…