Przejdź do głównej zawartości

CIASTECZKA BALETKI

Kilka dni temu postanowiłam powrócić do czasów... mojego dzieciństwa. Upiekłam wszystkim dobrze znane ciasteczka deserowe zwanymi baletki

Składniki:
3 jajka
80 gr. cukru
75 gr. mąki
mak
marmolada

Przygotowanie:
Ubijamy piane na sztywno (obowiązkowo!). Dodawać łyżka po łyżce cukier i mąkę. Miksować. Na koniec dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką. Na blasze wyłożonej papierem tworzymy okrągłe krążki. Posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 st przez ok 10 min

Jak ciastka wystygną nakładamy na jedną część marmoladę i nakładamy drugą część ciasteczka

Uwaga: Jeżeli starczy Wam ciasta na 2 blachy to pieczcie wszystko razem. Ciasto nie może stać bo się rozleje :)

Prawda, że banalnie proste?

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.