Przejdź do głównej zawartości

DESER CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY

Witam,
dziś czekoladowo-pomarańczowo :)
Składniki:
  • 2 sztuki pomarańcza duża (ew. 5 sztuk mandarynek)
  • 1 sztuka Czekolada tabliczka
  • 0,5 szklanka śmietana kremowa 30%
  • mleko

Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski 0,5 cm

Czekoladę rozpuszczamy w małym garnku na małym ogniu z odrobiną mleka. Musimy mieszać czekoladę żeby nie przypaliła się. Pomału dolewamy śmietanę i szczyptę cynamonu (można też nie dodawać przyprawy lub dodać inną np chilli). Gdy czekolada rozpuści się to zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę wystygnie. Następnie moczymy paski skórki pomarańczy w czekoladzie i układamy naokoło talerza. przelewamy czekoladę do miseczki i dajemy wokół niej pomarańcze (można wymienić pomarańcze na inny owoc wedle upodobania)

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.