Przejdź do głównej zawartości

GRUFEE CZYLI TARTA GRUSZKOWO-BANANOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Grufee czyli gruszki zatopione w karmelowym morzu na cieście kruchym. Na wierzchu bita śmietana z białą czekoladą i orzechami. 

Ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

karmel:
125g cukru250 ml śmietanki 30%
farsz do tarty:
4 gruszki250 ml śmietany 30%
1 tabliczka czekolady

Mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i siekamy wraz z mąką. Na czubku mąki z masłem  robimy dołek i dodajemy mokre składniki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min
Pieczemy w 180 st przez ok 20 minut. PO wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

125 g cukru podgrzewamy w rondelku do uzyskania brązowej struktury.dolewamy 250 ml śmietany. Jak się zagotuje zdjąć z ognia i poczekać aż zgęstnieje
Na ciasto układamy pokrojone w kostkę gruszki. Zalewamy je karmelem. Na gęsty karmel wlewamy. Ubijamy bitą śmietanę ze śmietanki. Na bitą śmietanę układamy banany pokrojone w krążki. Na tarce ścieramy czekoladę do posypania tarty.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.