Przejdź do głównej zawartości

SERNIK Z JAGODAMI

Sernik, prosta sprawa. Święta idą więc pewnie każdy z nas będzie robił sernik na świąteczny stół

Składniki:
ser biały 1 kg
masło 250 g
jajka 8
cukier 200 g
budyń waniliowy 1
mąka ziemniaczana 1 łyzka
mąka 225 g
cukier puder 100 g 
Przygotowanie: 

CIASTO: 100 g masła posiekaj wymieszaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj 1 jajko. Zagnieć. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a potem ciastem. Piec w temp 200 st C przez 10 minut

MASA SEROWA: Zmiel ser, dodaj do niego 150 masła. Zmiksuj do gładkiej masy. Wymieszaj 7 żółtek z cukrem i dodaj do serca. Dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z 7 białek i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i piecz w 180st C przez ok 70 min.

Jak ciasto ostygnie posmaruj ciasto dżemem jagodowym i na to polej lukrem.

Smacznego

Komentarze

  1. z jagodami jeszcze nie robiłam, ale to połączenie jest na pewno bajkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie na pewno skusze się i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym chętnie, choćby jeden kawałek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.