Przejdź do głównej zawartości

SERNIK Z JAGODAMI

Sernik, prosta sprawa. Święta idą więc pewnie każdy z nas będzie robił sernik na świąteczny stół

Składniki:
ser biały 1 kg
masło 250 g
jajka 8
cukier 200 g
budyń waniliowy 1
mąka ziemniaczana 1 łyzka
mąka 225 g
cukier puder 100 g 
Przygotowanie: 

CIASTO: 100 g masła posiekaj wymieszaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj 1 jajko. Zagnieć. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a potem ciastem. Piec w temp 200 st C przez 10 minut

MASA SEROWA: Zmiel ser, dodaj do niego 150 masła. Zmiksuj do gładkiej masy. Wymieszaj 7 żółtek z cukrem i dodaj do serca. Dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z 7 białek i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i piecz w 180st C przez ok 70 min.

Jak ciasto ostygnie posmaruj ciasto dżemem jagodowym i na to polej lukrem.

Smacznego

Komentarze

  1. z jagodami jeszcze nie robiłam, ale to połączenie jest na pewno bajkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie na pewno skusze się i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym chętnie, choćby jeden kawałek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…