Przejdź do głównej zawartości

PRZEGRZEBKI ZE SZPARAGAMI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

To dziś jeszcze jeden przepis. Nadszedł szparagowy okres więc zapraszam na potrawę z tym pysznym warzywem :)

8 przegrzebek
1 pęczek szparagów
1 pomarańcza
1/3 szklanka białego wina
1/3 opakowania szafranu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 szczypty cukru

Białe przegrzebki umyj i obierz. Blanszuj je ok 3 minut w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia a następnie włóż do niego szparagi i przyprawione przegrzebki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut.

Przygotuj sos. wyciśnij sok z 3/4 pomarańczy (1/4 pomarańczy pokrój w kostkę). Dolej wino. Dodaj cukier i szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę a następnie zmniejszamy ogień na mały i dodajemy szafran i gotujemy przez ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwę z oliwek i pokrojoną pomarańczę.

Przegrzebki się kurczą i robią zbyt mięsiste kiedy pieczemy (lub smażymy) je zbyt długo

smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.