Przejdź do głównej zawartości

TĘCZOWY TORT

Dziś przepis na tort tęczowy... i nie mówcie, że nie zdrowy bo w tych czasach mało co jest zdrowych rzeczy :)

Składniki:
  • cukier 1,5 szklanka
  • mąka 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżki
  • olej roślinny 4 łyżki
  • barwniki spożywcze 6 kolorów
  • serek mascarpone 750 g
  • śmietana kremówka 300 g
  • cukier puder 2 łyżki
    Ubić pianę z białek. Dodać cukier - miksujemy a następnie dodajemy żółtka. miksujemy i dodajemy w niewielkich ilościach mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy będzie dokładnie zmiksowane dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 6 części i do każdej części dodajemy szczyptę barwników (do każdej części inny kolor). Przelewamy masy do blach wyłożonych pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Jak nie masz 6 blach spokojnie można każdą jedną część oddzielnie piec:)

    MASA MASCARPONE: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam dodając cukier puder. Serek mascarpone przekładam do miski mieszam, dodaję ubitą śmietankę i łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.

    Wyciągamy blachy z piekarnika. Gdy ciasto wystygnie (jest to konieczne gdyż masa będzie się rozpływała na ciepłym cieście) kładziemy na spód kolor fioletowy smarujemy dżemem jagodowym, następnie masa mascarpone , następnie kolor niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty przekładając każdy kolor kremem. Ciasto na wierzchu u jego brzegi wykładamy kremem i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę i gotowe 

Komentarze

  1. śliczny jest taki tort :) mi chłopak na urodziny zrobił przepiekny kolorowy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ps. obserwuję :) fajne dania :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.