Przejdź do głównej zawartości

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I IMBIREM MUŚNIĘTA OLEJEM RZEPAKOWYM

Zupę przygotowałam na konkurs Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dzięki niemu nasze serce dłużej będzie cieszyć się zdrowiem.

Składniki:
50 ml oleju rzepakowego
500 g szparagów
2 małe cebule białe

700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki listków bazylii
szczypta imbiru
sól, pieprz
gałka muszkatałowa

Cebule szklimy na oleju. Szparagi myjemy, obieramy i dodajemy pokrojone w mniejsze części do cebuli. Dusimy aż zmiękną. Jak szparagi będą miękkie zalewami to bulionem i gotujemy ok 20minut.Jak zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać więcej bulionu Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatałową do smaku). Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy z grzankami. Smacznego



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.