Przejdź do głównej zawartości

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

SEzon szparagowy nadal trwa... więc dziś zupa ze szparagów :)

Składniki:
1/2 kg szparagów białych
300 ml mleka
szklanka bulionu
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
grzanki
3 plastry boczku wędzonego
50 ml śmietny
1 łyżeczka cukru

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki.

Szparagi myjemy, obieramy. Ucinamy główki i gotujemy w mleku aż zmiękną. Główki gotujemy aż będą miękkie. Do mleka ze szparagami dodajemy bulion i jeszcze chwilę gotujemy. Blendujemy na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ostrej papryki, mieszamy. Dodajemy śmietanę (opcjonalnie)

Dodajemy grzanki i boczek oraz główki szparagów. Gotowe

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…