Przejdź do głównej zawartości

KREWETKI Z SOSEM SEROWYM

  • krewetki koktajlowe 4 sz
  • woda 200 ml
  • sól
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek
  • brzoskwinie w puszce 4 szt
  • szynka parmeńska 4 plastrów
  • pieprz
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 4 łyżki
  • ser koryciński swojski starty
    3 łyżki



Krewetki oczyszczamy, myjemy.

Gotujemy wodę z sokiem z cytryny i przyprawami. Do wrzątku wrzucamy krewetki i gotujemy je ok 3 minut.

Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni i zawijamy ją brzoskwinię.

SOS: Roztopić w garnku masło następnie dodać mąkę, podsmażyć.
Kiedy zasmażka zbieleje dolać wywar z krewetek (2 łyżki), wymieszać, gotować. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodać śmietanę i ser, podgrzewać do roztopienia się sera. Doprawić pieprzem.

Krewetkę kładziemy na brzoskwini i polewamy sosem.

najlepiej kupić świeże krewetki :)

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…