Przejdź do głównej zawartości

KREWETKI Z SOSEM SEROWYM

  • krewetki koktajlowe 4 sz
  • woda 200 ml
  • sól
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek
  • brzoskwinie w puszce 4 szt
  • szynka parmeńska 4 plastrów
  • pieprz
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 4 łyżki
  • ser koryciński swojski starty
    3 łyżki



Krewetki oczyszczamy, myjemy.

Gotujemy wodę z sokiem z cytryny i przyprawami. Do wrzątku wrzucamy krewetki i gotujemy je ok 3 minut.

Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni i zawijamy ją brzoskwinię.

SOS: Roztopić w garnku masło następnie dodać mąkę, podsmażyć.
Kiedy zasmażka zbieleje dolać wywar z krewetek (2 łyżki), wymieszać, gotować. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodać śmietanę i ser, podgrzewać do roztopienia się sera. Doprawić pieprzem.

Krewetkę kładziemy na brzoskwini i polewamy sosem.

najlepiej kupić świeże krewetki :)

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.