Przejdź do głównej zawartości

ROLADA MIĘSNA Z GRZYBAMI

  • mięso 1 kg
    sól
    majeranek Prymat
    woda
    grzyby suszone 1 garść
    grzyby świeże 1 garść
    mąka kukurydziana 1 łyżka
    śmietana 30 % 200 ml
    cebula 1
    Jabłka łąckie 2 sztuki
    sos żurawinowy 

Mięso przyprawiamy sola pieprzem i majerankiem z dwóch stron. Następnie kładziemy na mięso podgotowane grzyby suszone i zwijamy w rulon.
Włóż mięso do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Zalej wodą i duś na małym ogniu 2h.
Pokrój cebule w kostkę i podsmaż. Dodaj grzyby świeże i na dużym ogniem pod przykryciem podduś. Mąkę rozrób ze śmietaną, garnek z mięsem zestaw z ognia. Do grzybów dodaj mąkę ze śmietaną, sól i pieprz. Niech się wszystko razem poddusi. Pamiętaj żeby często mieszać grzyby.
Jabłko umyj, przekrój na pół. pozbądź się ogryzka i piecz jabłka ok 5 minut w 180 st. Sos żurawinowy podgrzej.
Po upieczeniu jabłek połóż na jabłko po około 2 łyżeczek sosu żurawinowego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…