czerwca 01, 2014

ZIEMNIAKI W WAFLU

Dziś nie na słodko... a coś do obiadu co zaskoczy gości :) Ziemniaki w waflu w mojej rodzinie zawsze robią furorę

  • cebula
  • boczek wędzony 15 dag
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona
  • jaja
  • olej do smażenia
  • ziemniaki 1 kg
  • wafle tortowe 1 op
  • bułka tarta
    Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką 

    Smacznego!

2 komentarze:

  1. a to ci dopiero pomysł:) pierwszy raz widzę coś takiego:) zapisuję pomysł i spróbuję może ojej rodzinie zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.