Przejdź do głównej zawartości

BIAŁY PUCH

Dziś coś mega kalorycznego, coś pysznego i coś uzależniającego ;)

Przed Wami w całej okazałości...Biały Puch.

UWAGA: Skrada serce każdemu do tego stopnia, że każdy kto go zjadł chciał od razu przepis ;)

Spód
  • Biszkopty 300 g
  • masło 125 g
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
masa
  • żelatyna fix deserowa
  • biała czekolada 3 tabliczki
  • śmietana 36% 600 ml
  • cukier puder 2 łyżki
wierzch czekolada mleczna
1 tabliczka

Spód: Rozpuść czekoladę z masłem. Wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami. Wyłóż spód tortownicę i wsadź do lodówki.

Masa: Żelatynę namocz w 1/3 szkl. wody i odstaw do napęcznienia. Rozpuść czekoladę wraz ze 100 ml. śmietanki w kąpieli wodnej i wymieszaj z żelatyną. Resztę śmietanki ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i wymieszaj z masą czekoladową. Masą wyłóż spód i wsadź do lodówki na 2 godziny. Następnie posyp wierzch ciasta startą czekoladą.
Można również na wierzch dodać owoców 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…