Przejdź do głównej zawartości

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
  • Biszkopty 200 g
  • masło 100 g
  • nutella 3 łyżki
środek
  • masa kajmakowa 1 puszka
  • mleko 200 ml
  • mleko w proszku 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 150 g
wierzch
  • czekolada mleczna 2 tabliczki
  • śmietana 36% 50 ml
  • orzechy posiekane 120 g 
    Spód:
    Rozpuszczamy masło. Biszkopty kruszymy i dodajemy do masła wraz z nutellą. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem. Wykładamy spód i brzegi naszą masę i wkładamy do lodówki
    Środek:
    Mleko zagotować z cukrem i masłem do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy do masy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na spód wylewamy połowę masy. Masę smarujemy kajmakiem a na kajmak wykładamy pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki.
    Wierzch.
    Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. dodajemy posiekane orzechy. Wylewamy na ciasto. 

Komentarze

  1. Widzę, że u nas dziś to samo ciasto :) Tylko u mnie z nieco innego przepisu :) Słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.