Przejdź do głównej zawartości

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
  • Biszkopty 200 g
  • masło 100 g
  • nutella 3 łyżki
środek
  • masa kajmakowa 1 puszka
  • mleko 200 ml
  • mleko w proszku 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 150 g
wierzch
  • czekolada mleczna 2 tabliczki
  • śmietana 36% 50 ml
  • orzechy posiekane 120 g 
    Spód:
    Rozpuszczamy masło. Biszkopty kruszymy i dodajemy do masła wraz z nutellą. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem. Wykładamy spód i brzegi naszą masę i wkładamy do lodówki
    Środek:
    Mleko zagotować z cukrem i masłem do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy do masy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na spód wylewamy połowę masy. Masę smarujemy kajmakiem a na kajmak wykładamy pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki.
    Wierzch.
    Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. dodajemy posiekane orzechy. Wylewamy na ciasto. 

Komentarze

  1. Widzę, że u nas dziś to samo ciasto :) Tylko u mnie z nieco innego przepisu :) Słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…