Przejdź do głównej zawartości

DLA GOŚCI: CREME BRULEE W TRUSKAWCE

Zapraszam Was na francuski deser w truskawce :)

  • wanilia laski 1 laska
  • żółtka 6 żółtek
  • cukier drobny 1/3 szklanki
  • cukier trzcinowy
  • truskawki świeże 250 g 
    Truskawki umyj. wyjmij szpatułki z truskawek oraz zrób w środku truskawek miejsce na krem.

    Krem:
    W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.

    Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.

    Przełóż krem do truskawek. Posyp warstwą cukru trzcinowego i palnikiem skarmelizuj go

     Goście będą zachwyceni bo dostaną klasyczny francuski deser z nowym wydaniu. Lubię ten deser bo w porównaniu z tradycyjnym cremem brulee  nie trzeba nic podpiekać tylko wystarczy użyć palnika. Szybko i smacznie :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.