Przejdź do głównej zawartości

DLA GOŚCI: CREME BRULEE W TRUSKAWCE

Zapraszam Was na francuski deser w truskawce :)

  • wanilia laski 1 laska
  • żółtka 6 żółtek
  • cukier drobny 1/3 szklanki
  • cukier trzcinowy
  • truskawki świeże 250 g 
    Truskawki umyj. wyjmij szpatułki z truskawek oraz zrób w środku truskawek miejsce na krem.

    Krem:
    W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.

    Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.

    Przełóż krem do truskawek. Posyp warstwą cukru trzcinowego i palnikiem skarmelizuj go

     Goście będą zachwyceni bo dostaną klasyczny francuski deser z nowym wydaniu. Lubię ten deser bo w porównaniu z tradycyjnym cremem brulee  nie trzeba nic podpiekać tylko wystarczy użyć palnika. Szybko i smacznie :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…