Przejdź do głównej zawartości

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKĄ

Poniedziałek przywitamy słodko i owocowo :)
Nie znam osoby, która nie lubiłaby gruszek i ciasta czekoladowego :)
Jako, że pracuje na etat staram się robić w domu szybkie i łatwe dania i takimi z wami się dzielę :)

  • jajka 6 szt
  • cukier 200 g
  • mąka 200 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • gruszki 5 sztuk
  • olej 4 łyżki
  • cukier puder
  • morele suszone 1 opakowanie
  • orzechy włoskie 1 opakowanie
  • migdały 1 opakowanie
  • sól
  • kakao 6 łyżeczek
  • przyprawa do piernika
    Gruszki myjemy i obieramy. usuwamy gniazda a w jego miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i mieszankę studencką pokruszoną Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i szczyptą przyprawy do piekarnika i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy. 
    Ustawiamy gruszki w ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. 

    A co myślicie żeby zamiast gruszek użyć jabłek?

Komentarze

  1. Bardzo efektownie się prezentuje z całymi gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…