Przejdź do głównej zawartości

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKĄ

Poniedziałek przywitamy słodko i owocowo :)
Nie znam osoby, która nie lubiłaby gruszek i ciasta czekoladowego :)
Jako, że pracuje na etat staram się robić w domu szybkie i łatwe dania i takimi z wami się dzielę :)

  • jajka 6 szt
  • cukier 200 g
  • mąka 200 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • gruszki 5 sztuk
  • olej 4 łyżki
  • cukier puder
  • morele suszone 1 opakowanie
  • orzechy włoskie 1 opakowanie
  • migdały 1 opakowanie
  • sól
  • kakao 6 łyżeczek
  • przyprawa do piernika
    Gruszki myjemy i obieramy. usuwamy gniazda a w jego miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i mieszankę studencką pokruszoną Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i szczyptą przyprawy do piekarnika i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy. 
    Ustawiamy gruszki w ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. 

    A co myślicie żeby zamiast gruszek użyć jabłek?

Komentarze

  1. Bardzo efektownie się prezentuje z całymi gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.