Przejdź do głównej zawartości

FASZEROWANA CEBULA ZAPIEKANA W WINIE

Dziś obiad na bogato... :) Bardzo smaczne i szybkie danie które będzie smakowało każdemu :)






Składniki:
4 cebule
200 g mięsa mielonego
rozmaryn suszony
1 opakowanie sera apetina TAPAS
125 ml czerwonego wina
60 ml octu balsamicznego
3 łyżki miodu
orzechy włoskie
papryka ostra
pieprz
zioła prowansalskie

Ocet z miodem i winem gotujemy aż zgęstnieje.
Do mięsa dodaj serek apetina, pieprz i rozmaryn. wymieszaj.
Cebule obierz, odkrój dupkę i usuń środek. Nafaszeruj cebulę mięsem. Na wierzch posyp mięso ziołami. Cebule wstaw do naczynia żaroodpornego. Zalej cebule sosem wraz z posiekanymi orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut



Dania z serkami kremowymi

Komentarze

  1. Super, jeszcze nie robiłam czegoś takiego. jestem ciekawa czy cięzko jest wyciągnąć środek z cebuli....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez problemu się wyciąga. Można też wszystkie upiec cebule w dużym naczyniu :)

      Usuń
  2. wygląda baaardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.
Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 25 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego) 2 żółtka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.
Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 …

PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC

Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmu…