Przejdź do głównej zawartości

SEROWO-CZEKOLADOWE SUSHI

Dziś moja wariacja na temat sushi :)

Składniki:
  • Ryż do sushi
  • 600ml wody
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • Sushi nor
  • 2gruszki, obrane i pokrojone w paski
  • 1 opakowanie serka Apetina kremowy naturalny
  • kilka malin
  • 200ml polewy czekoladowej, do przybrania
Przygotowanie:
Przepłucz kilka razy ryż pod wodą. Ryż ugotuj w 600 ml wody, 200 ml mleczka kokosowego. Ryż gotuj na dużym ogniu do zagotowania, a następnie na małym ogniu przez 10 minut. PO tym czasie zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
W drugim garnku podgrzej 200ml mleczka kokosowego, dodaj 80g cukru pudru, 1 łyżeczkę soli i gotuj aż zgęstnieje.
Masę kokosową dodaj do ryżu i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Rozgnieć maliny i dodaj serek apetina. Wymieszaj aż powstanie jednolita masa.

Na macie bambusowej rozłóż  sushi nori. Na sushi nori rozłóż 1/4 ryżu. Na to połóż serek z malinami a na koniec poukładaj gruszki pokrojone w paski.

Zwiń sushi i na talerzu polej polewą czekoladową.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.