Przejdź do głównej zawartości

ŚNIADANIOWE DROŻDŻOWKI Z DŻEMEM

Dzisiaj  pokażę wam jak zrobić pyszne i szybkie drożdżówki na śniadanie :)

Składniki:
3 szkl. mąki
3/4 szklanki mleka
1/4  masła
2 jajka
30g. świeżych drożdży
sól
1 łyzka cukru
dżem łowicz

W pół szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewamy. dodajemy jajka, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy i zostawiamy aż wyrośnie.

Jak ciasto wyrośnie wałkujemy na cienki placek a następnie wycinamy z niego paski na około 3-4 cm szerokie. Smarujemy dżemem paski i zwijamy w rulon.
Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 st.
Dżem dobry, pobudka





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…