Przejdź do głównej zawartości

VOL-AU-VENT OWOCOWO-CZEKOLADOWE Z NEWELLĄ

Dziś kolejna wariacja. Znacie francuską przekąskę vol-au-vent? Są to tak zwane francuskie garnuszki z serkiem i łososiem. Ja dziś zaproponuję Wam garnuszki wypełnione owocami, czekoladą i newellą :)

Dzisiaj coś co lubię najbardziej: babeczki z nutą czekolady
500 g owoców (maliny, wiśnie, truskawki, jagody)
1/2 op. newella klasyczna
1/3 czekolady gorzkiej
1 op. ciasta francuskiego
kilka biszkoptów
1 jajko


Ciasto francuskie rozwałkować na grubość 2 mm. Wyciąć kółka, a w 2/3 z nich obręcze o średnicy mniejszej o ok. centymetr. Każde pełne kółko posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na nim po dwa pierścienie. Na ciasto francuskie układamy po 1 biszkopcie okrągłym.Owoce mieszamy ze startą czekoladą i pokruszoną newellą. Wkładamy owoce z czekoladą do formy.



Pieczemy ok 15 min w temp. 200 st C. Gotuj z Newellą

Komentarze

  1. o świetny pomysł, chętnie wykorzystam, chyba mam trochę ciasta francuskiego w zapasie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…