Przejdź do głównej zawartości

BABECZKI LEŚNY MECH

Dziś na deser babeczki ze szpinakiem. Nie lubię szpinaku, i nie ważne jak jest doprawiony zawsze mówię nie. Tutaj się zaskoczyłam bo szpinaku nie czuć :)

Składniki:
225 mrożonego szpinaku siekanego
125 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
150 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki startej białej czekolady

Dekoracja:
granat

Ze szpinaku odsączamy wodę. Miksujemy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i miksujemy. Dodajemy szpinak majonez i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości formy. Pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni

Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną. Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy.

Z babeczek wydrążamy środek zostawiając 0,5 cm na brzegach. wkładamy masę śmietanowo-czekoladową i posypujemy pokruszonym ciastem, które zostało po wydrążeniu babeczek.

Wierch ciasta dekorujemy granatem


Komentarze

  1. świetnie wyglądają, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam u mojej teściowej właśnie takie tylko, że ciasto. Jest przepyszne i cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem smaczne. Ja oczywiście zmniejszyłam cukier ompołowę, co polecam każdemu, bo i tak wyszły słodkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…