Przejdź do głównej zawartości

BEZY

A dziś na tapecie... bezy :)

Składniki:
  • białka
  • cukier puder 200 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • sól
  • cukier puder 15 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • serek mascarpone 250 g  
    BEZY:

    Piekarnik nastawić na 180C. Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, 200 g dodając cukier puder. dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Masę przełożyć na blachę. Zmniejszyć temp do 150C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. Nie wolno otwierać piekarnika

    LUKIER:
    15 dkg cukru pudru. Wymieszać 2 łyżki soku z cytryny. 2 łyżki gorącej wody. Polać na bezy

    KREM MASCARPONE:

    Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać. Krem położyć na warstwę lukru. A na krem owoce sezonowe Pokruszyc cukrem pudrem

Komentarze

  1. pysznie:) bardzo lubię bezy, często robię bezę pavlova:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.