Przejdź do głównej zawartości

CIASTO CZEKOLADOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Nie wiem kto pierwszy wymyślił przepis ale tego jest mnóstwo na różnych stronach.Pierwszy raz jednak przepis na ciasto z kapustą zobaczyłam na Cafe Babilon



2/3 szklanki kapusty kiszonej
1/2 szklanka kakao
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
15 dkg masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki jagody w syropie
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone



Kapustę odciskamy i posiekać. przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka i syrop jagodowy
. do masy dodać połowy suchych składników. Gdy się połączą dodajemy mleko. Wsypujemy resztę suchych składników mieszając. dodajemy kapustę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. pieczemy ok 40 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto przekroimy. Ze śmietany i 2 łyżeczkami cukru pudru ubijamy bitą śmietanę i dodajemy serek. mieszamy. Przekładamy na jedną warstwę ciasta. Drugą warstwę kładziemy na masę. Gotowe
 

Komentarze

  1. przyznam, że dziwniejszego pomysły nie spotkałam...chyba z wrażenia wypróbuję:]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.