Przejdź do głównej zawartości

CIASTO CZEKOLADOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Nie wiem kto pierwszy wymyślił przepis ale tego jest mnóstwo na różnych stronach.Pierwszy raz jednak przepis na ciasto z kapustą zobaczyłam na Cafe Babilon



2/3 szklanki kapusty kiszonej
1/2 szklanka kakao
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
15 dkg masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki jagody w syropie
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone



Kapustę odciskamy i posiekać. przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka i syrop jagodowy
. do masy dodać połowy suchych składników. Gdy się połączą dodajemy mleko. Wsypujemy resztę suchych składników mieszając. dodajemy kapustę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. pieczemy ok 40 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto przekroimy. Ze śmietany i 2 łyżeczkami cukru pudru ubijamy bitą śmietanę i dodajemy serek. mieszamy. Przekładamy na jedną warstwę ciasta. Drugą warstwę kładziemy na masę. Gotowe
 

Komentarze

  1. przyznam, że dziwniejszego pomysły nie spotkałam...chyba z wrażenia wypróbuję:]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…