Przejdź do głównej zawartości

JOGURTOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Jest niedziela więc możemy pozwolić sobie na przygotowanie łatwych bułeczek. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam to żadne inne mi już tak nie smakowały jak te :D

10 g drożdży suchych
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody

1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej, typ 550
1 jajko


wodę podgrzać. wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i miodem. dodać drożdże i wymieszać. odstawić.
Do misko przesiać mąkę, sól. wymieszać. dodać jajko, olej i resztę jogurtu. dodać
bułeczki przed upieczeniem


odczyn drożdżowy i ugnieść. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 40 minut.
Jak ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy jeszcze kilka razy i formujemy z ciasta pasek o szerokości 8 cm i długości ok 60 cm. kroimy na równe prostokąty. przykrywamy i zostawiamy na 30 min.
wkładmay do nagrzanego piekarnika i w temp 200 st pieczemy przez 20 min

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…