Przejdź do głównej zawartości

JOGURTOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Jest niedziela więc możemy pozwolić sobie na przygotowanie łatwych bułeczek. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam to żadne inne mi już tak nie smakowały jak te :D

10 g drożdży suchych
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody

1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej, typ 550
1 jajko


wodę podgrzać. wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i miodem. dodać drożdże i wymieszać. odstawić.
Do misko przesiać mąkę, sól. wymieszać. dodać jajko, olej i resztę jogurtu. dodać
bułeczki przed upieczeniem


odczyn drożdżowy i ugnieść. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 40 minut.
Jak ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy jeszcze kilka razy i formujemy z ciasta pasek o szerokości 8 cm i długości ok 60 cm. kroimy na równe prostokąty. przykrywamy i zostawiamy na 30 min.
wkładmay do nagrzanego piekarnika i w temp 200 st pieczemy przez 20 min

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.