Przejdź do głównej zawartości

LAZUROWE BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ

Potrzebujesz inspiracji na świąteczny stół? Nie ma nic prostszego niż babeczki z niespodzianką :) Zachwyci dzieci, młodzież i dorosłych. Są wilgotne w smaku, a środek jest... zaskakujący. Użyj wyobraźni, bo zamiast cukierków mogą być bakalie, same orzechy, suszone owoce :)Do dzieła...



Ciasto:


1 gruszka
25 g migdałów pogniecionych
50 g sera lazur
250g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru,
30 g kakao,
100 g gorzkiej czekolady 71%
80 g margaryna bielmar PALMA
3 jajka,
5-6 łyżek mleka,

Dekoracja:
Śmietanka 30%
Ser mascarpone
Sok z cytryny
Posypka
Cukierki czekoladowe


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i kakao.
Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy. Dodajemy mleko. Miksujemy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
Ser gruszkę kroimy w kostkę.
Dodajemy migdały gruszkę i ser i delikatnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 20 minut.

Jak upieczone babeczki wystygną wycinamy środek w babeczce, wsadzamy kolorowe cukierki i przykrywamy ciastem który wyjęliśmy z babeczek.
Ubijamy śmietankę z serem i sokiem z cytryny i nakładamy na babeczki. posypujemy posypką i dekorujemy świątecznymi motywami
 
Ciasta czy ciasteczka?

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…