maja 31, 2014

TĘCZOWY TORT

TĘCZOWY TORT
Dziś przepis na tort tęczowy... i nie mówcie, że nie zdrowy bo w tych czasach mało co jest zdrowych rzeczy :)

Składniki:
  • cukier 1,5 szklanka
  • mąka 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżki
  • olej roślinny 4 łyżki
  • barwniki spożywcze 6 kolorów
  • serek mascarpone 750 g
  • śmietana kremówka 300 g
  • cukier puder 2 łyżki
    Ubić pianę z białek. Dodać cukier - miksujemy a następnie dodajemy żółtka. miksujemy i dodajemy w niewielkich ilościach mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy będzie dokładnie zmiksowane dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 6 części i do każdej części dodajemy szczyptę barwników (do każdej części inny kolor). Przelewamy masy do blach wyłożonych pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Jak nie masz 6 blach spokojnie można każdą jedną część oddzielnie piec:)

    MASA MASCARPONE: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam dodając cukier puder. Serek mascarpone przekładam do miski mieszam, dodaję ubitą śmietankę i łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.

    Wyciągamy blachy z piekarnika. Gdy ciasto wystygnie (jest to konieczne gdyż masa będzie się rozpływała na ciepłym cieście) kładziemy na spód kolor fioletowy smarujemy dżemem jagodowym, następnie masa mascarpone , następnie kolor niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty przekładając każdy kolor kremem. Ciasto na wierzchu u jego brzegi wykładamy kremem i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę i gotowe 

maja 17, 2014

MINI BABECZKI SEROWE Z GALRETKĄ

MINI BABECZKI SEROWE Z GALRETKĄ
Kochani dostałam od durszlak.pl najnowsze galaretki Winiary. Postanowiłam przygotować z nich bardzo łatwy, prosty i tani deser nie tylko dla...dzieci.

Składniki:
2 galaretki winiary: arbuzowa i jagodowa
1 serek homogenizowany
gorąca woda


Galaretkę jagodową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowanie. Przelewamy do foremek na wysokość 1/3 i wsadzamy do lodówki. Zostawmy trochę galaretki rozpuszczonej na wierzch babeczek/ Galaretkę arbuzową rozpuszczamy w połowie szklance wody i dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy. Jak galaretka trochę stężeje dolewamy na to galaretkę z serkiem homogenizowanym do foremek z galaretką. Pozostawioną galaretkę jagodową nalewamy do foremek gdy stężeje 2 warstwa deseru. Po tym jak 3 galaretka się zsiądzie deser jest gotowy do spożycia


maja 17, 2014

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I IMBIREM MUŚNIĘTA OLEJEM RZEPAKOWYM

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I IMBIREM MUŚNIĘTA OLEJEM RZEPAKOWYM
Zupę przygotowałam na konkurs Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dzięki niemu nasze serce dłużej będzie cieszyć się zdrowiem.

Składniki:
50 ml oleju rzepakowego
500 g szparagów
2 małe cebule białe

700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki listków bazylii
szczypta imbiru
sól, pieprz
gałka muszkatałowa

Cebule szklimy na oleju. Szparagi myjemy, obieramy i dodajemy pokrojone w mniejsze części do cebuli. Dusimy aż zmiękną. Jak szparagi będą miękkie zalewami to bulionem i gotujemy ok 20minut.Jak zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać więcej bulionu Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatałową do smaku). Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy z grzankami. Smacznego



maja 04, 2014

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
SEzon szparagowy nadal trwa... więc dziś zupa ze szparagów :)

Składniki:
1/2 kg szparagów białych
300 ml mleka
szklanka bulionu
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
grzanki
3 plastry boczku wędzonego
50 ml śmietny
1 łyżeczka cukru

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki.

Szparagi myjemy, obieramy. Ucinamy główki i gotujemy w mleku aż zmiękną. Główki gotujemy aż będą miękkie. Do mleka ze szparagami dodajemy bulion i jeszcze chwilę gotujemy. Blendujemy na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ostrej papryki, mieszamy. Dodajemy śmietanę (opcjonalnie)

Dodajemy grzanki i boczek oraz główki szparagów. Gotowe

Smacznego :)

maja 03, 2014

PRZEGRZEBKI ZE SZPARAGAMI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

PRZEGRZEBKI ZE SZPARAGAMI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
To dziś jeszcze jeden przepis. Nadszedł szparagowy okres więc zapraszam na potrawę z tym pysznym warzywem :)

8 przegrzebek
1 pęczek szparagów
1 pomarańcza
1/3 szklanka białego wina
1/3 opakowania szafranu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 szczypty cukru

Białe przegrzebki umyj i obierz. Blanszuj je ok 3 minut w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia a następnie włóż do niego szparagi i przyprawione przegrzebki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut.

Przygotuj sos. wyciśnij sok z 3/4 pomarańczy (1/4 pomarańczy pokrój w kostkę). Dolej wino. Dodaj cukier i szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę a następnie zmniejszamy ogień na mały i dodajemy szafran i gotujemy przez ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwę z oliwek i pokrojoną pomarańczę.

Przegrzebki się kurczą i robią zbyt mięsiste kiedy pieczemy (lub smażymy) je zbyt długo

smacznego

maja 03, 2014

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Kochani pogoda za oknem pod psem, więc i gotować się nie chce. Co powiecie na szybką zupę z kukurydzy w puszce?

Skłądniki:
1 puszka kukurydzy
700 ml wody
1 kostka bulionowa
imbir do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
szczypta papryki w proszku
grzanki
sól
pieprz

Gotujemy wodę z kukurydzą i kostką bulionową. Jak się zacznie gotować zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Stawiamy na mały ogień i przyprawiamy solą pieprze gałką muszkatałową papryką i imbirem. Zupa gotowa :) Zupę podajemy z grzankami lub kulkami ptysiowymi