czerwca 18, 2014

ROLADA MIĘSNA Z GRZYBAMI

ROLADA MIĘSNA Z GRZYBAMI
  • mięso 1 kg
    sól
    majeranek Prymat
    woda
    grzyby suszone 1 garść
    grzyby świeże 1 garść
    mąka kukurydziana 1 łyżka
    śmietana 30 % 200 ml
    cebula 1
    Jabłka łąckie 2 sztuki
    sos żurawinowy 

Mięso przyprawiamy sola pieprzem i majerankiem z dwóch stron. Następnie kładziemy na mięso podgotowane grzyby suszone i zwijamy w rulon.
Włóż mięso do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Zalej wodą i duś na małym ogniu 2h.
Pokrój cebule w kostkę i podsmaż. Dodaj grzyby świeże i na dużym ogniem pod przykryciem podduś. Mąkę rozrób ze śmietaną, garnek z mięsem zestaw z ognia. Do grzybów dodaj mąkę ze śmietaną, sól i pieprz. Niech się wszystko razem poddusi. Pamiętaj żeby często mieszać grzyby.
Jabłko umyj, przekrój na pół. pozbądź się ogryzka i piecz jabłka ok 5 minut w 180 st. Sos żurawinowy podgrzej.
Po upieczeniu jabłek połóż na jabłko po około 2 łyżeczek sosu żurawinowego

czerwca 18, 2014

KREWETKI Z SOSEM SEROWYM

KREWETKI Z SOSEM SEROWYM
  • krewetki koktajlowe 4 sz
  • woda 200 ml
  • sól
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek
  • brzoskwinie w puszce 4 szt
  • szynka parmeńska 4 plastrów
  • pieprz
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 4 łyżki
  • ser koryciński swojski starty
    3 łyżki



Krewetki oczyszczamy, myjemy.

Gotujemy wodę z sokiem z cytryny i przyprawami. Do wrzątku wrzucamy krewetki i gotujemy je ok 3 minut.

Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni i zawijamy ją brzoskwinię.

SOS: Roztopić w garnku masło następnie dodać mąkę, podsmażyć.
Kiedy zasmażka zbieleje dolać wywar z krewetek (2 łyżki), wymieszać, gotować. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodać śmietanę i ser, podgrzewać do roztopienia się sera. Doprawić pieprzem.

Krewetkę kładziemy na brzoskwini i polewamy sosem.

najlepiej kupić świeże krewetki :)

SMACZNEGO

czerwca 18, 2014

ROLADKI Z KURCZAKA

ROLADKI Z KURCZAKA

1 opakowanie Szpinaku
0,5 l bulionu
4 filety z piersi z kurczaka
4 plastry sera żółtego
8 korniszonów
majeranek
sól
pieprz

Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy żeby powstały 4 cycki. Tłuczkiem rozbijamy piersi z kurczaka. solimy doprawiamy pieprzem i majerankiem. Na mięso kładziemy po plastrze szpinaku, plaster sera a następnie 1-2 korniszony na każdy kawałek. Zwijamy i wykałaczką spinamy. Wkładamy na patelnię, zalewamy 1 szklanką bulionu i zdejmujemy z ognia kiedy zmiękną.


czerwca 01, 2014

ZIEMNIAKI W WAFLU

ZIEMNIAKI W WAFLU
Dziś nie na słodko... a coś do obiadu co zaskoczy gości :) Ziemniaki w waflu w mojej rodzinie zawsze robią furorę

  • cebula
  • boczek wędzony 15 dag
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona
  • jaja
  • olej do smażenia
  • ziemniaki 1 kg
  • wafle tortowe 1 op
  • bułka tarta
    Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką 

    Smacznego!