października 31, 2014

VOL-AU-VENT OWOCOWO-CZEKOLADOWE Z NEWELLĄ

VOL-AU-VENT OWOCOWO-CZEKOLADOWE Z NEWELLĄ
Dziś kolejna wariacja. Znacie francuską przekąskę vol-au-vent? Są to tak zwane francuskie garnuszki z serkiem i łososiem. Ja dziś zaproponuję Wam garnuszki wypełnione owocami, czekoladą i newellą :)

Dzisiaj coś co lubię najbardziej: babeczki z nutą czekolady
500 g owoców (maliny, wiśnie, truskawki, jagody)
1/2 op. newella klasyczna
1/3 czekolady gorzkiej
1 op. ciasta francuskiego
kilka biszkoptów
1 jajko


Ciasto francuskie rozwałkować na grubość 2 mm. Wyciąć kółka, a w 2/3 z nich obręcze o średnicy mniejszej o ok. centymetr. Każde pełne kółko posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na nim po dwa pierścienie. Na ciasto francuskie układamy po 1 biszkopcie okrągłym.Owoce mieszamy ze startą czekoladą i pokruszoną newellą. Wkładamy owoce z czekoladą do formy.



Pieczemy ok 15 min w temp. 200 st C.

października 29, 2014

MELBA INACZEJ

MELBA INACZEJ
Dziś wariacja na temat deseru o nazwie melba. Do deseru nie użyłam jednak lodów a newella. Sama jestem zaskoczona że wyszło to takie pyszne :)

Składniki:
2 brzoskwinie
1 opakowanie newella klasyczna
500 g malin
100 g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego

Nacinamy skórkę brzoskwini i zanurzamy ją we wrzątku i czekamy aż skórka się zeszkli. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę. Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestkę.

Zagotować 250 ml wody z cukrem do rozpuszczenia. Wkładamy brzoskwinię i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. Odsączamy brzoskwinię i suszymy.

Maliny blendujemy z sokiem z cytryny, 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym.

Na talerz wlewamy sos na to kładziemy brzoskwinię. Na brzoskwinię układamy pokrojoną w kostkę newella i polewamy sosem malinowym. Gotowe

Smacznego

października 29, 2014

SAŁATKA Z RUKOLI, MANGO I AWOKADO POD SEREM

SAŁATKA Z RUKOLI, MANGO I AWOKADO POD SEREM
Zaproponuje Wam teraz pyszną zdrową sałatkę. U nas zajadali się nią nawet osoby, które nie lubią awokado

  • mango 1 sztuka
  • awokado 1 sztuka
  • orzechy laskowe 1 opakowanie
  • rukola 2 garście
  • ser grana padano 3 łyżki
  • sok z cytryny 
    olej rzepakowy 
  • sól
  • czarny pieprz mielony
    Obrać awokado i pokroić w paski. Przełożyć do miski. Pokropić sokiem z cytryny awokado żeby nie szczerniało. Obrać mango i pokroić w małe ćwiartki. Dołożyć do awokado. Dodajemy rukolę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Orzechy włoskie delikatnie rozgniatamy i dodajemy do sałatki. Polewamy olejem oraz posypujemy startym serem.   

    Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

października 28, 2014

PO CHIŃSKU

PO CHIŃSKU
restauracja
Dziś post trochę inny. W piątek wróciłam z wycieczki z Chin i tak doszłam do wniosku, że bardzo trafne jest powiedzenie, że Oni jedzą wszystko co ma 4 łapy, a nie jest stołem, wszystko co lata a nie jest samolotem oraz wszystko co pływa a nie jest łodzią podwodną. Nasza chińszczyzna, nawet nie leżała obok jedzenia chińskiego. W restauracjach lokalnych naprawdę można spotkać pyszne dania: kurczak w sosie cytrynowym, kurczak w sezamie, warzywa na parze, ryby panierowane, makarony sojowe z sosem i warzywami czy kaczka po pekińsku.
owoce w karmelu

flaki
Spotkałam się też z daniami których nie rozumiem. Pomijam dania ostre których nie lubię, nie ze względu na smak, ale o takie, które nie można nazwać np zupą. Rosół z rozbełtanym jajkiem to dla nas był to pomidor, marchewka zalana wrzątkiem a to tego dodane te jajko. To jedynie smakowało jak... nieosolona woda...
U nich jest zwyczaj że każdy na talerzyk deserowy przekłada to co jest na środku stołu. Wiele osób twierdziło, że taki talerzyk jest zbyt mały dla nas... i zawsze obrus wyglądał tak jakby jadło tam dziecko :)

bycze jądra i ośmiornice
Byliśmy też na tzw. food street. Tam jest dosłownie wszystko: od smacznych owoców, których w Chinach nie brakuje, przez ośmiornice po węże, bycze jądra czy móżdżek małpy. Spotkaliśmy się też z psem na ruszczcie. Ja osobiście spróbowałam tylko smażonego węża, który wyglądał naprawdę dość zjadliwie. Muszę przyznać, że był smaczny. Jednak robaczki, które miałaby mi w zębach chrupać nie przekonały mnie.
małpie móżdżki

Jak wspomniałam wcześniej owoców mają dużo i są naprawdę dorodne: jabłka, liczi, khaki, arbuzy... dużo by wymieniać. Oni zamiast ciast na słodko, jedzą na deser właśnie owoce. Nie mają jakiś tradycyjnych ciast, a babeczki są u nich mega gumowe. Tak samo chleb. Nie ma tradycyjnego chleba tylko takie gumowe babeczki maślane.

Na śniadanie prócz ryżu i makaronu jedzą kleiki, ziemniaki, mięso, kiełbasę i coś co mnie zachwyciło: pudding jajeczny zapiekany na słodko. Muszę znaleźć przepis gdzieś i zrobić go w domu. Był bardzo słodki, ale ja właśnie lubię to co słodkie.

Oczywiście nie zapomniałam o herbacie. Tam jest naprawdę pyszna. Czarna jest u nich mniej popularna, ale zielona i biała to norma. Ja osobiście zachwyciłam się zieloną herbatą z jasminem oraz herbatą liczi z pąkami róż.


robaczki













października 27, 2014

MAKARONOWE GNIAZDA ZAPIEKANE

MAKARONOWE GNIAZDA ZAPIEKANE
Dobry wieczór wszystkim.
Może na kolacje coś makaronowego ;)

  • szpinak mrożony 500 g
  • makaron spaghetti 200 g
  • cebula 2 sztuki
  • masło 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 75 g
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • olej 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • mleko 100 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • ser grana padano 50 g 
    Makaron ugotować wg przepisu.

    1 cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Dodać szpinak, wlać śmietanę i gotować ok 4-5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
    Drugą cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Wlać mleko i bulion.
    Do natłuszczonej delikatnie formy włóż makaron. Do środka makaronu dołóż farsz ze szpinaku. Na brzegi wylej sos pomidorowy. Posyp startym serem i gotowe
    Pieczemy ok 15 minut w temp 180 st.  

    Smacznego

października 27, 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKĄ

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKĄ
Poniedziałek przywitamy słodko i owocowo :)
Nie znam osoby, która nie lubiłaby gruszek i ciasta czekoladowego :)
Jako, że pracuje na etat staram się robić w domu szybkie i łatwe dania i takimi z wami się dzielę :)

  • jajka 6 szt
  • cukier 200 g
  • mąka 200 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • gruszki 5 sztuk
  • olej 4 łyżki
  • cukier puder
  • morele suszone 1 opakowanie
  • orzechy włoskie 1 opakowanie
  • migdały 1 opakowanie
  • sól
  • kakao 6 łyżeczek
  • przyprawa do piernika
    Gruszki myjemy i obieramy. usuwamy gniazda a w jego miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i mieszankę studencką pokruszoną Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i szczyptą przyprawy do piekarnika i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy. 
    Ustawiamy gruszki w ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. 

    A co myślicie żeby zamiast gruszek użyć jabłek?

października 26, 2014

TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Dzisiaj coś prostego, szybkiego, smacznego i smacznego zarówno na śniadanie jak i kolację ;)

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • bakłażan 1 sztuka
  • pomidor 2 sztuki
  • oregano
  • ser feta 1 opakowanie
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • jajko 1 sztuka 
    ciasto francuskie pokrój na 4 wzdłuż. Boki ciasta zegnij na około 05,ckm z każdej strony. wysmaruj bogi rozbełtanym jajkiem. Pokrój w cienkie plastry bakłażana i pomidory. wyłóż je na ciasto francuskie (ja ułożyłam naprzemiennie). Na wierzch pokrusz fetę, przypraw pieprzem i dodaj świeży tymianek (może być oregano). Polej odrobiną oliwy. 
    Piecz w temp 180 st przez ok 15 minut  

    Smacznego

października 25, 2014

DLA DZIECI: SERNIK OREO

DLA DZIECI: SERNIK OREO
Jako, że wróciłam z urlopu i nie było przez kilkanaście dni mnie to dodam dziś jeszcze drugi przepis. Dla dzieci: sernik oreo

Składniki:
Spód
  • ciasteczka Oreo 225 g
  • masło 60 g
Ciasto
  • twaróg zmielony 600 g
  • creme fraiche 250 ml
  • żelatyna spożywcza 2 łyżki
  • woda 5 łyżek
  • cukier 3/4 szklanki
wierzch
  • ciasteczka Oreo 80 g
  • śmietana kremówka 125 ml
  • cukier puder 2 łyżeczki 
    Spód:
    Ciasteczka oreo kruszymy (bez masy). roztapiamy masło. Dodajemy do niego pokruszone ciasteczka. Wykładamy spód tortownicy ciasteczkami.

    Ciasto: ser, creme fraiche, cukier miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie. Wlewamy do masy serowej i szybko miksujemy. Przekładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Zostawiamy w lodówce do stężenia. 


    Przed podaniem na stół posypujemy ciasto pokruszonymi ciasteczkami oreo oraz nakładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem

    Kto z nas nie lubi ciasteczek? Jak spytamy się najmłodszych czy mają ochotę na oreo zdecydowana większość krzyknie, że chce. A gdyby tak połączyć ulubione ciasteczka dzieci z tradycyjnym sernikiem na zimno? Nie klasyczna czekolada, nie brzoskwinie... spróbujcie a dzieci potem będą mówiły o jednym "Mamo, chcę więcej" :)
    http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

października 25, 2014

DLA GOŚCI: CREME BRULEE W TRUSKAWCE

DLA GOŚCI: CREME BRULEE W TRUSKAWCE
Zapraszam Was na francuski deser w truskawce :)

  • wanilia laski 1 laska
  • żółtka 6 żółtek
  • cukier drobny 1/3 szklanki
  • cukier trzcinowy
  • truskawki świeże 250 g 
    Truskawki umyj. wyjmij szpatułki z truskawek oraz zrób w środku truskawek miejsce na krem.

    Krem:
    W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.

    Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.

    Przełóż krem do truskawek. Posyp warstwą cukru trzcinowego i palnikiem skarmelizuj go

     Goście będą zachwyceni bo dostaną klasyczny francuski deser z nowym wydaniu. Lubię ten deser bo w porównaniu z tradycyjnym cremem brulee  nie trzeba nic podpiekać tylko wystarczy użyć palnika. Szybko i smacznie :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

października 16, 2014

CIASTO MAXI KING

CIASTO MAXI KING
Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
  • Biszkopty 200 g
  • masło 100 g
  • nutella 3 łyżki
środek
  • masa kajmakowa 1 puszka
  • mleko 200 ml
  • mleko w proszku 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 150 g
wierzch
  • czekolada mleczna 2 tabliczki
  • śmietana 36% 50 ml
  • orzechy posiekane 120 g 
    Spód:
    Rozpuszczamy masło. Biszkopty kruszymy i dodajemy do masła wraz z nutellą. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem. Wykładamy spód i brzegi naszą masę i wkładamy do lodówki
    Środek:
    Mleko zagotować z cukrem i masłem do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy do masy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na spód wylewamy połowę masy. Masę smarujemy kajmakiem a na kajmak wykładamy pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki.
    Wierzch.
    Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. dodajemy posiekane orzechy. Wylewamy na ciasto. 

października 15, 2014

BIAŁY PUCH

BIAŁY PUCH
Dziś coś mega kalorycznego, coś pysznego i coś uzależniającego ;)

Przed Wami w całej okazałości...Biały Puch.

UWAGA: Skrada serce każdemu do tego stopnia, że każdy kto go zjadł chciał od razu przepis ;)

Spód
  • Biszkopty 300 g
  • masło 125 g
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
masa
  • żelatyna fix deserowa
  • biała czekolada 3 tabliczki
  • śmietana 36% 600 ml
  • cukier puder 2 łyżki
wierzch czekolada mleczna
1 tabliczka

Spód: Rozpuść czekoladę z masłem. Wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami. Wyłóż spód tortownicę i wsadź do lodówki.

Masa: Żelatynę namocz w 1/3 szkl. wody i odstaw do napęcznienia. Rozpuść czekoladę wraz ze 100 ml. śmietanki w kąpieli wodnej i wymieszaj z żelatyną. Resztę śmietanki ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i wymieszaj z masą czekoladową. Masą wyłóż spód i wsadź do lodówki na 2 godziny. Następnie posyp wierzch ciasta startą czekoladą.
Można również na wierzch dodać owoców 

października 14, 2014

FASZEROWANA CEBULA ZAPIEKANA W WINIE

FASZEROWANA CEBULA ZAPIEKANA W WINIE
Dziś obiad na bogato... :) Bardzo smaczne i szybkie danie które będzie smakowało każdemu :)






Składniki:
4 cebule
200 g mięsa mielonego
rozmaryn suszony
1 opakowanie sera apetina TAPAS
125 ml czerwonego wina
60 ml octu balsamicznego
3 łyżki miodu
orzechy włoskie
papryka ostra
pieprz
zioła prowansalskie

Ocet z miodem i winem gotujemy aż zgęstnieje.
Do mięsa dodaj serek apetina, pieprz i rozmaryn. wymieszaj.
Cebule obierz, odkrój dupkę i usuń środek. Nafaszeruj cebulę mięsem. Na wierzch posyp mięso ziołami. Cebule wstaw do naczynia żaroodpornego. Zalej cebule sosem wraz z posiekanymi orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut



października 14, 2014

NADZIEWANE PIECZARKI MARYNOWANE

NADZIEWANE PIECZARKI MARYNOWANE
Dzisiaj zapraszam was na marynoane pieczarki nadziewane serkiem kremowym o smaku suszonych pomidorów i bazylii


 Potrzebujemy:
250 g pieczarek
350 g serka apetina serek kremowy suszone pomidory z bazylią
100 g serka feta apetina w bloku
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
400 ml oleju

Pieczarki czyścimy, obieramy i oddzielamy nóżkę od kapelusza. Gotujemy ok 10 minut w wodzie z solą. Wodę wylewamy, zalewamy pieczarki wrzątkiem a następnie zimną wodą. Serek kremowy mieszamy z serkiem typu feta. Do słoika wrzucamy pokrojone ząbki czosnku (1 ząbek na 1 słoik). Kapelusze pieczarek faszerujemy serkiem i wrzucamy do słoików.


Posypujemy ziołami prowansalskimi. Olej podgrzewamy i zalewamy nim pieczarki i zakręcamy. Po ok 5 godzinach można jeść



Dania z serkami kremowymi

października 05, 2014

ŚNIADANIOWE DROŻDŻOWKI Z DŻEMEM

ŚNIADANIOWE DROŻDŻOWKI Z DŻEMEM
Dzisiaj  pokażę wam jak zrobić pyszne i szybkie drożdżówki na śniadanie :)

Składniki:
3 szkl. mąki
3/4 szklanki mleka
1/4  masła
2 jajka
30g. świeżych drożdży
sól
1 łyzka cukru
dżem łowicz

W pół szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewamy. dodajemy jajka, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy i zostawiamy aż wyrośnie.

Jak ciasto wyrośnie wałkujemy na cienki placek a następnie wycinamy z niego paski na około 3-4 cm szerokie. Smarujemy dżemem paski i zwijamy w rulon.
Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 st.