grudnia 03, 2014

LAZUROWE BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ

LAZUROWE BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ
Potrzebujesz inspiracji na świąteczny stół? Nie ma nic prostszego niż babeczki z niespodzianką :) Zachwyci dzieci, młodzież i dorosłych. Są wilgotne w smaku, a środek jest... zaskakujący. Użyj wyobraźni, bo zamiast cukierków mogą być bakalie, same orzechy, suszone owoce :)Do dzieła...



Ciasto:


1 gruszka
25 g migdałów pogniecionych
50 g sera lazur
250g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru,
30 g kakao,
100 g gorzkiej czekolady 71%
80 g margaryna bielmar PALMA
3 jajka,
5-6 łyżek mleka,

Dekoracja:
Śmietanka 30%
Ser mascarpone
Sok z cytryny
Posypka
Cukierki czekoladowe


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i kakao.
Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy. Dodajemy mleko. Miksujemy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
Ser gruszkę kroimy w kostkę.
Dodajemy migdały gruszkę i ser i delikatnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 20 minut.

Jak upieczone babeczki wystygną wycinamy środek w babeczce, wsadzamy kolorowe cukierki i przykrywamy ciastem który wyjęliśmy z babeczek.
Ubijamy śmietankę z serem i sokiem z cytryny i nakładamy na babeczki. posypujemy posypką i dekorujemy świątecznymi motywami
 

grudnia 03, 2014

BABECZKI MIKOŁAJKA

BABECZKI MIKOŁAJKA
HO HO HO!!!

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... mówią nam o tym nie tylko wystawy sklepowe czy muzyka w radiu ale i...konkursy ;)

Zrobiłam więc babeczki z białej czekolady i kokosem :)




Ciasto:

150 ml mleka
150 g margaryna PALMA bielmar
 1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g cukru
szczypta soli
2 jajka
1 garść wiórków kokosowych
barwniki spożywcze - 4 kolory

dekoracja:
posypka
Śmietanka 30%
serek mascarpone
sok z cytryny

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w mleku z cukrem waniliowym i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę proszek do pieczenia sodę cukier sól przesiewamy. Do czekolady przestudzonej dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy suche składniki.




Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 4 i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Przekładamy do papilotek ciasto  dodając do każdej papilotki po odrobinie każdego koloru. pieczemy ok 20 min w temp/ 180 st.
Śmietankę ubijamy. dodajemy serek z mascarpone z odrobiną soku z cytryny. 
PO upieczeniu dekorujemy ubitą śmietanką i posypkami