Przejdź do głównej zawartości

USZKA ZE ŚLIWKĄ I ORZECHEM WŁOSKIM

 W tym świątecznym okresie proponuje na stół postawić barszczyk z uszkami ze śliwką i orzechem włoskim. Uszka takie nadadzą wyjątkowemu charakterowi tradycyjnemu czerwonemu barszczu. Słodka nuta idealnie wkomponuje się np. z ostrzejszym smakiem zupy.





U nas takie uszka zrobiły furorę ze względu na połączenie śliwki, orzecha i barszczu.


Składniki:
300 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
szczypta soli
200 ml wrzącej wody
30 g masła
200 g suszonych śliwek bez pestek
50 g orzechów włoskich
2-3 łyżki miodu

Przygotowujemy ciasto: Masło rozpuszczamy we wrzątku. mąęe przesiewamy, dodajemy sól i dolewamy wody z masłem. Zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i gładkie 

Farsz: Śliwki namoczyć w wodzie przez 3 godz a następnie gotować je przez ok 20 minut. Odsączamy śliwki od wody dokładnie. Dodajemy orzechy włoskie i 2 łyżki miodu.Wszystko miksujemy ze sobą.  Jeżeli farsz nie będzie odpowiedni smakowo możemy dodać.jeszcze jedną łyżkę miodu. 

 






Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka i na każde kółko układamy farsz. Zlepić brzegi każdego "uszka" i zwinąć następnie na kształt pierścionka. Czynność powtarzamy na każdym uszku. 

Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Podajemy uszka z barszczem lub jemy je same :)




Zapraszam na fajną stronę dzięki której każdy będzie miał swój idealnie udekorowany stół:
http://mojpieknystol.pl/

 

Komentarze

  1. Tego jeszcze nie jadłam ;D
    Ps. Zapraszam na nowy wpis oraz konkursy, które dziś się kończą :P -> https://www.facebook.com/Magiclovv/photos/a.436103233134066.1073741827.434682273276162/899535440124174/?type=3&theater
    Spróbuj może akurat szczęście się do Ciebie uśmiechnie <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…