Przejdź do głównej zawartości

BABECZKI LAWENDOWE POD MIODOWĄ CHMURKĄ


Jakiś czas temu byliśmy z mężem we Francji w Prowansji. Od razu zachwyciły nas pachnące Pola Lawendy. Piękne zachwycające krajobrazy, romantyczne spacery i my. Postanowiłam wrócić do Prowansji i upiekłam mężowi babeczki o zapachu Pola Lawendy. Delikatna nuta kwiatów idealnie łączy się z mocniejszą i charakterną cytryną

Składniki:
BABECZKI:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
2 łyżeczki suszonej lawendy
60 g miękkiego masła
90 g cukru
60 g miodu
1 jajko
skórka z 1 cytryny
sok z cytryny
1 op. śmietany kremówki
odrobina ekstraktu waniliowego
KREM:
1 op. śmietanki 30%
1 op. serka mascarpone
30 g miodu
1 łyżeczka cukru pudru
DEKORACJA:
kuleczki pomarańczowe o smaku mango DECORADA

Przygotowujemy babeczki:
Ubijamy masło. Dodajemy po trochu cukru z miodem cały czas miksując. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę z niej oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Wlewamy kremówkę i miksujemy. Na sam koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i lawendą. Babeczki przelewamy do formy do muffinek i pieczemy ok 20 minut w temp 180 st.

Przygotowujemy krem:
Śmietane ubijamy. Ubijamy śmietanę i dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Ubijamy, Dodajemy mascarpone z miodem i ubijamy na sztywno/

Piecz... ot tak... prosto z serca!Jak babeczki wystygną nakładamy krem na babeczki i posypujemy kuleczkami DECORADA



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…