Przejdź do głównej zawartości

SERNIK Z FIGAMI I BORÓWKĄ

Dziś kolejna propozycja wykorzystania produktu DELECTA.

Sernik ten został przygotowany na specjalną okazję, dla specjalnych gości. Od jakiegoś czasu przychodzi do nas pewna dziewczynka. Mała, przestraszona, z dużymi niebieskimi oczami. Jak ją poznaliśmy to uciekała wzrokiem, chowała się za spódnicę znanej jej osób. Dziewczynka po przejściach bo... z Domu dziecka. Z mężem kiedy ją poznaliśmy wiedzieliśmy, że chcemy dać jej naszą miłość. Mimo, że Ona bała się nas, my ją już kochaliśmy. Małymi krokami otworzyła się na nas. Kiedyś rozmawiałam z nią o tym co lubi, a jakie potrawy nie są jej ulubionymi. Od razu powiedziała, że oddałaby życie za sernik.
Jako, że jutro ma znów przyjść do nas postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiekłam pyszny, delikatny sernik z owocami. Myślicie, że jej będzie smakował?

CIASTO KRUCHE
2 1/2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:
1 kg sera
4 żółtka
2 jajka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
przyprawa do sernika DELECTA
1/2 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

PIANA:
4 białka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy

DEKORACJA:
7 fig
małe op. borówek amerykańskich

 pół gorzkiej czekolady


Przygotowujemy ciasto: Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując.
Ciasto wylewamy do tortownicy.

Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy pianę.

Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy.

Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170 st.C

Figi kroimy w plastry.
Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.

Piecz... ot tak... prosto z serca!
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą



Gotowe

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…