Przejdź do głównej zawartości

VOL AU VENT NA KREWETKOWYM RISOTTO

vol au vent to danie kuchni francuskiej z ciasta francuskiego z nadzieniem

Risotto to danie z kuchni włoskiej z podsmażonego ryżu na tłuszczu z cebulą i gotowanego w winie.

Jak spróbujecie będziecie robili to już zawsze.

Zmieniłam jednak trochę rodzaj ryżu i nie użyłam ryżu do risotto a ryżu parabolicznego :)

Gotowi?

Czego potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
 200 g krewetek
250 g pomidorków cherry
2 torebki ryżu parboiled 
1 cebula
3 łyżki pomidorów krojone z dodatkiem chilli
50 ml oleju rzepakowego
80 ml białego wina
1 szklanka bulionu warzywnego 
sól
cukier
świeże oregano


Z ciasta francuskiego wycinamy trzy okręgi, w dwóch z nich wycinamy jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączymy ze sobą białkiem. Robimy tak do momentu aż ciasto się skończy. Następnie przekładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min w temp. 180 st.

Pomidorki cherry kroimy na pół, odrobinę solimy i obsypujemy cukrem. Pieczemy aż zmiękną.


 Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę przez ok 4 minuty. Jak zmięknie dodajemy czosnek. Chwilę dusimy i dodajemy krewetki. Smażymy je 4 minuty i odkładamy na bok. 
wsypujemy ryż smażymy 2 minuty i polewamy następnie białym winem. Jak wino wyparuje, dolewamy pomału szklankę bulionu. 
Jak ryż będzie miękki dodajemy pomidory krojone z chilli, podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano.

Garnuszki z ciasta francuskiego faszerujemy risotto. Gotowe

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.
Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 25 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego) 2 żółtka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.
Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 …

PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC

Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmu…