Przejdź do głównej zawartości

GRILLOWANA PIZZA ZE SZPARAGAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM

Sezon grillowany tuż tuż. Co powiecie na pizze z grilla?

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • 4 gram drożdży w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 słoiczek ajvaru 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pomidorki
  • szparagi zielone
  • ser (u mnie pokrojony w kostkę z suszonymi pomidorami)
  • 2 pęty kiełbasy
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy. Dolewamy drożdże z wodą. Mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie Ugniatamy ciasto do powstania jednolitej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy i układamy go na kamień do pizzy.  Smarujemy ciasto ajvarem i posypujemy pokrojoną w kostkę kiełbasą. Pieczemy pizze ok 15 minut pod zamkniętym grillem.

Szparagi blanszujemy i kroimy w mniejsze części. Pomidorki kroimy na pół. Jajka kroimy w plastry.

Szparagi mieszamy z pomidorkami, jajkiem i serem.

http://pokochajolejrzepakowy.eu/resources/logo-pokochaj-olej-rzepakowy.jpgNa podgrillowaną pizze układamy warzywa z jajkiem i serem. Grillujemy jeszcze ok 10
minut

Pizzę podajemy z ulubionym sosem. U nas był to sos holenderski z dodatkiem chilli :)

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego używamy go do wszystkiego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…