Przejdź do głównej zawartości

WIOSENNA SAŁATKA Z AWOKADO, MALINAMI I PISTACJAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM

A może lekka sałatka wiosenna? Idealna na wieczorne podjadanie

1 awokado
1 szklanka malin

sałata lodowa
kapusta pekińska
kawałek żółtego sera
sól
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
pół cytryny
1/3 szklanka pistacji

Sałatę i kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Do sałaty dodajemy maliny i awokado skropione sokiem z cytryny pokrojone w cienkie plasterki. Wszystko polewamy olejem rzepakowym i octem balsamicznym. Przyprawiamy i mieszamy. Na koniec posypujemy pistacjami i startym serem.


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego UŻYWAMY GO W KUCHNI DO WSZYSTKIEGO :)

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.