Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI ZAPIEKANA W TARCIE

Na święta przygotowałam żur zapiekany. w tarcie. Zrobił taką furorę, że postanowiłam dziś przygotować zupę pomidorową w tym samym stylu co tarta. Ja nie znam osoby, która nie lubi pomidorowej :)

Co potrzebujemy:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła gostyńskiego
2 żółtka
łyżeczka soli
6 łyżek zimnej wody


ZUPA POMIDOROWA 
3 puszki pomidorów krojonych ŁOWICZ
2 czerwone papryki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta cukru
bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 op. mozarella


Ze składników ugniatamy ciasto kruche. Mąkę ze startym masłem ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka, sól i wodę i ugniatamy do powstania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

Cebulę kroimy w ćwiartki i obieramy. Paprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazd nasiennych. Kropimy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy wraz z czosnkiem ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jak warzywa ostygną obieramy paprykę i ściągamy łupinę z czosnku.

Du bulionu dodajemy pomidory z puszki ŁOWICZ, upieczone warzywa oraz przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem oraz bazylią. Do smaku dodajemy odrobinę cukru.

Gotujemy wszystko razem ok 15 minut. Dodajemy jajka, zabielamy śmietaną i blenduejmy wszystko na gładki krem.

Formę do tarty wykładamy ciastem kruchym. Na spód tarty wykładamy cebulę, zalewamy ją zupą pomidorową i dodajemy mozarellę.

Wszystko zapiekamy ok 30 minut. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.