Przejdź do głównej zawartości

MAKARON NA OSTRO Z SOSEM HERBACIANYM

Wszyscy znajomi wiedzą, że jestem zapalona podróżniczką. Nie ważne czy wyjeżdżam na wakacje all inclusive z biurem podróży czy na własną rękę - lubię próbować lokalnych smaków


Ostatnio byłam w Chinach. Niestety ciężko tam spotkać kogoś kto mówi po angielsku. Menu jest tylko w więc języku więc zamawiałam pokazując zdjęcia na menu. Takie jajko z niespodzianką. Liczyłam, że to co zamówię będzie tak samo dobrze smakowało jak wygląda na zdjęciu. Anie razu nei zawiodłam się ale też starałam się wybierać potrawy z małą ilością składników. Jednym ze smaków jakie przywiozłam z Azji jest makaron z sosem herbacianym. Składniki:1 op. makaronu LUBELLA wsązki2 torebki zielonej herbaty1 cukinia2 garści bobu1/2 kubka świeżej kolendry 1 papryczka chilli3 łyżki sezamuSOS z zielonej herbaty:
50 ml zielonej herbaty1 łyżka miodusok z cytrynycynamon, kardamon, imbir do smakusól, pieprz, gałka muszkatołowa SOS HERBACIANY: miód, odrobinę soku z cytryny, herbatę oraz przyprawy mieszamy ze sobą. Sos gotujemy ok 2 minut na małym ogniu. Cukinię kroimy w cienkie paski. Bób gotujemy i obieramy ze skórki.Makaron gotujemy z 2 saszetkami herbaty. Na ostatnie 2 minuty dodajemy paski z cukinii, które gotujemy razem z makaronem. Jak makaron będzie al dente odcedzamy wodę. Dodajemy pokrojone chilli, ugotowany bób, posiekaną kolendrę i mieszamy z sosem herbacianym.Makaron przyprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną prażonego sezamu. Danie jest przygotowane na konkurs 1000 pomysłów jedna Lubella


 

Komentarze

  1. Wydaje mi się,że chyba czas zacząć coś zmieniać w tradycyjnej kuchni,dlatego zacznę bliżej przyglądać się Twoim przepisom...smacznym przepisom:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje .. przepis warty wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada fantastycznie, a smakuje pewnie równie dobrze

    OdpowiedzUsuń
  4. Propozycja dania prezentuje się bardzo wykwintnie, połączenie smaku zielonej herbaty z ostrymi przyprawami i makaronem to coś na jesienny obiad, wygląda smakowicie i kusząco, koniecznie trzeba skorzystać z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja , same pyszności !!! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie. Musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitosci nam tu proponujesz. Koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…