Przejdź do głównej zawartości

MAKARON NA OSTRO Z SOSEM HERBACIANYM

Wszyscy znajomi wiedzą, że jestem zapalona podróżniczką. Nie ważne czy wyjeżdżam na wakacje all inclusive z biurem podróży czy na własną rękę - lubię próbować lokalnych smaków


Ostatnio byłam w Chinach. Niestety ciężko tam spotkać kogoś kto mówi po angielsku. Menu jest tylko w więc języku więc zamawiałam pokazując zdjęcia na menu. Takie jajko z niespodzianką. Liczyłam, że to co zamówię będzie tak samo dobrze smakowało jak wygląda na zdjęciu. Anie razu nei zawiodłam się ale też starałam się wybierać potrawy z małą ilością składników. Jednym ze smaków jakie przywiozłam z Azji jest makaron z sosem herbacianym. Składniki:1 op. makaronu LUBELLA wsązki2 torebki zielonej herbaty1 cukinia2 garści bobu1/2 kubka świeżej kolendry 1 papryczka chilli3 łyżki sezamuSOS z zielonej herbaty:
50 ml zielonej herbaty1 łyżka miodusok z cytrynycynamon, kardamon, imbir do smakusól, pieprz, gałka muszkatołowa SOS HERBACIANY: miód, odrobinę soku z cytryny, herbatę oraz przyprawy mieszamy ze sobą. Sos gotujemy ok 2 minut na małym ogniu. Cukinię kroimy w cienkie paski. Bób gotujemy i obieramy ze skórki.Makaron gotujemy z 2 saszetkami herbaty. Na ostatnie 2 minuty dodajemy paski z cukinii, które gotujemy razem z makaronem. Jak makaron będzie al dente odcedzamy wodę. Dodajemy pokrojone chilli, ugotowany bób, posiekaną kolendrę i mieszamy z sosem herbacianym.Makaron przyprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną prażonego sezamu. Danie jest przygotowane na konkurs 1000 pomysłów jedna Lubella


 

Komentarze

  1. Wydaje mi się,że chyba czas zacząć coś zmieniać w tradycyjnej kuchni,dlatego zacznę bliżej przyglądać się Twoim przepisom...smacznym przepisom:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje .. przepis warty wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada fantastycznie, a smakuje pewnie równie dobrze

    OdpowiedzUsuń
  4. Propozycja dania prezentuje się bardzo wykwintnie, połączenie smaku zielonej herbaty z ostrymi przyprawami i makaronem to coś na jesienny obiad, wygląda smakowicie i kusząco, koniecznie trzeba skorzystać z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja , same pyszności !!! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie. Musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitosci nam tu proponujesz. Koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.
Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 25 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego) 2 żółtka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.
Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 …

PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC

Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmu…