Przejdź do głównej zawartości

MAKARONOWE ZAPIEKANE GNIAZDA Z SOSEM SEROWO-ORZECHOWYM

Co powiecie ma zapiekany makaron w kształcie gniazd?


200 g makaronu spaghetti
200 ml śmietany
200 g sera białego
200 g orzechów włoskich
1 kajzerka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie przygotowujemy sos: Posiekany ząbek blendujemy z kajzerką i orzechami włoskimi do momentu powstania masy na konsystencję kaszy gryczanej. Dodajemy ser biały, śmietanę, sól i pieprz i mieszamy do połączenia się składników. Do masy dodajemy 1 szklankę wody z ugotowanego makaronu.
Do natłuszczonych foremek do sufletów układam makaron tworząc z niego tzw gniazda. Do środka makaronu i na zewnątrz makaronu wylewam farsz. Pieczemy ok 15 minut w temp 180 st.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…