Przejdź do głównej zawartości

RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ

Ramen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż.


Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej.


1 op. makaronu ryżowego
pół kg kurczaka
5 szklanek wody
4 torebki herbaty zielonej
1 trawa cytrynowa
4 grzybki typu shitake
włoszczyzna (w tym 2-3 marchewki, pietruszka, seler, 1 cebula)
garść fasolki szparagowej
garść świeżego groszku
2 jajka
prażone pestki sezamu
sól morska do smaku (opcjonalnie)
papryka ostra w proszku do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 liście kafiru
ziele angielskie
koperek



Marchewkę obieramy. fasolkę czyścimy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Warzywa pieczemy ok 15-20 minut.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy torebki herbaty oraz trawę cytrynową. Wszystko parzymy przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy herbatę oraz trawę cytrynową. Zostawiamy do wystygnięcia.

Gotujemy jajka na twardo.

Groszek gotujemy

Do wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz z warzywami. Do zupy dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem


Danie jest przygotowane z tzw. produktów SUPERFOODS. Superfoods to nic innego jak produkty  zawierające minerały, witaminy czy inne składniki dobre dla naszego zdrowia. 
Mówi się, że będziemy dług żyli jak będziemy jedli dania przygotowane z tych składników.
Tych produktów jest dużo  zostały podzielone One na kilka grup. Ja wykorzystałam w swoim daniu SUPERFOODS takie jak:

warzywa: marchewka, grzyby, groszek, cebula, fasolka szparagowa
białka: mięso z kurczaka bez skóry, nasiona sezamu
inne: zielona herbata


Oczywiście jest to tylko znikoma część produktów. Są jeszcze owoce, produkty bogate w wapń czy nasiona.


Pamiętajmy, że zdrowie mamy jedno i powinniśmy przygotowywać danie z dbałością o ich zdrowie.

Wraz z #Ambition zapraszam do sklepu. Otrzymacie zniżki 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

: Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 



Ambition z dbałością

Komentarze

  1. Z pewnością jest pyszne i tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i bardzo egzotycznie :) musze wypróbować czy sprawdzi się u nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie :) Jestem z tych co jedzą oczami :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sama nazwa fascynuje, wygląd zachęca do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia pierwsza klasa! pięknie się prezentuje zupa!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…