Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM Z KASZTANÓW

Dzisiaj jeszcze jeden przepis. Lubicie zupy kremy? Tak. To super. A lubicie kasztany? Jeżeli wasza odpowiedź to tak to ten przepis jest dla Was idealny.

Wszystko można przygotować w garnkach marki #Ambition.

TEN PRZEPIS JEST DLA MNIE WAŻNY PONIEWAŻ Z MĘŻEM CZĘSTO PODRÓŻUJEMY DO FRANCJI. PLAC PIGALLE I PIECZONE KASZTANY TO OBOWIĄZKOWY PUNKT PROGRAMU.

W DOMU STARAM SIĘ ODWZOROWAĆ SMAK FRANCJI, JEGO NUTY, JEGO ATMOSFERĘ. TA ZUPA WKOMPONOWUJE SIĘ IDEALNIE W NASZE GUSTA :)

Aha a pod koniec wpisu, czeka na Was niespodzianka :)

500 g kasztanów
200 ml śmietanki
40 ml kwaśnej śmietanki do dekoracji
100 ml białego wina
200 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 ml wiśniówki
2 gałązki natki pietruszki
40 g masła
przyprawy: sól morska, pieprz czarny



Kasztany myjemy, przecinamy łupiny i pieczemy w 200 st przez ok 15 minut. Zostaw jeszcze później na 3 minuty w wyłączonym piekarniku.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kasztany obieramy z łupin i kroimy w mniejsze części. Dodaj je do cebuli i podsmażaj do momentu skarmelizowania. Dolej wino i gotuj do momentu wyparowania alkoholu. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj ok 20 minut.

Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i wiśniówkę. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aby smaki się połączyły. Przyprawiamy solą do smaku.


A teraz obiecana niespodzianka. Dla wszystkich czytelników zniżka 10%  na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

Ambition z dbałością

Komentarze

  1. Jestem bardzo ciekawa tego smaku! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.