Przejdź do głównej zawartości

KAWOWA GRANITA Z CHILLI

Granita czyli mrożony napój na bazie kawy lub owoców (najczęściej są to cytrusy). Ja przygotowałam swoją granitę na bazie kawy INKA KLASYCZNEJ, mleczka koksowego i szczypty przyprawy korzennej

500 ml zaparzonej Kawa Inka Klasyczna
4 łyżeczki cukru
pól szklanki mleczka kokosowego
szczypta przyprawy CHILLI

2 Plastikowe pojemniki (pudełko) wstawić do zamrażalki. W tym czasie parzymy kawę. Dodajemy cukier wymieszany z PRZYPRAWĄ CHILLI. Mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż kawa się schłodzi. Z chłodnej kawy odlewamy 1/3 kawy i mieszamy ją z mlekiem

Kawy przelewamy do schłodzonych pojemników i wsadzamy do zamrażalki. Po godzinie wyciągamy kawy i mieszamy widelcem mrożącą się masę. Wstawiamy z powrotem do lodówki. Po wykonaniu czynności 3 razy dodajemy kawę z mlekiem do czarnej kawy i delikatnie mieszamy do połączenia się tych dwóch kaw. Wkładamy do zamrażalki. Po godzinie ponownie mieszamy kawę widelcem i wkładamy do zamrażalnika. Czynność mieszania widelcem powtarzamy tak długo aż kawa mocno się zmrozi ale będzie cały czas w postaci kryształków.

Kawę przekładamy do szklanek lub kieliszków i podajemy od razu do zjedzenia.

Ja dodatkowo przyozdobiłam kieliszki cukrem z wodą.


Kawę możemy podać w okresie świątecznym ponieważ idealnie jej smak wkomponuje się w bożonarodzeniowy nastrój





Łączy przyjemne z naturalnym

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…