Przejdź do głównej zawartości

KAWOWA GRANITA Z CHILLI

Granita czyli mrożony napój na bazie kawy lub owoców (najczęściej są to cytrusy). Ja przygotowałam swoją granitę na bazie kawy INKA KLASYCZNEJ, mleczka koksowego i szczypty przyprawy korzennej

500 ml zaparzonej Kawa Inka Klasyczna
4 łyżeczki cukru
pól szklanki mleczka kokosowego
szczypta przyprawy CHILLI

2 Plastikowe pojemniki (pudełko) wstawić do zamrażalki. W tym czasie parzymy kawę. Dodajemy cukier wymieszany z PRZYPRAWĄ CHILLI. Mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż kawa się schłodzi. Z chłodnej kawy odlewamy 1/3 kawy i mieszamy ją z mlekiem

Kawy przelewamy do schłodzonych pojemników i wsadzamy do zamrażalki. Po godzinie wyciągamy kawy i mieszamy widelcem mrożącą się masę. Wstawiamy z powrotem do lodówki. Po wykonaniu czynności 3 razy dodajemy kawę z mlekiem do czarnej kawy i delikatnie mieszamy do połączenia się tych dwóch kaw. Wkładamy do zamrażalki. Po godzinie ponownie mieszamy kawę widelcem i wkładamy do zamrażalnika. Czynność mieszania widelcem powtarzamy tak długo aż kawa mocno się zmrozi ale będzie cały czas w postaci kryształków.

Kawę przekładamy do szklanek lub kieliszków i podajemy od razu do zjedzenia.

Ja dodatkowo przyozdobiłam kieliszki cukrem z wodą.


Kawę możemy podać w okresie świątecznym ponieważ idealnie jej smak wkomponuje się w bożonarodzeniowy nastrój





Łączy przyjemne z naturalnym

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.