Przejdź do głównej zawartości

KAWOWE SMOOTHIE Z AWOKADO I FIGAMI

Jak wróciłam z pracy chciałam zrobić mężowi niespodziankę i zaprosiłam go na... smoothie. Powiedziałam mu tylko, że ma nie pytać z czego tylko mieć pewność, że będzie smaczne :)

No cóż... musiałam kawę robić drugi raz bo stwierdził, że było to najsmaczniejsze smoothie jakie miał okazję pić.

Smak jest kawowo-kakaowy z nutą wanilii. Figi dodają kawie słodkości dzięki czemu kawa jest zdrowsza niż inne. Fajnie, nie?

Czego potrzebujemy?
1 kubek zaparzonej schłodzonej Kawa Inka klasyczna
1 duże awokado
1 łyżeczka kakao
1 kubek mleka migdałowego (może być również zwykłe)
6 suszonych fig
1 kubek kostek lodu
szczypta cukru waniliowego

Dodatkowo do dekoracji:
1 śmietanka 30%
pokruszone ulubione orzechu lub migdały

Zrobienie kawy jest prostsze niż się niektórym wydaje

Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę i wkładamy do lodówki

Inke klasyczna zaparzamy z kakao.

Następnie wszystkie składniki poza tymi potrzebnymi do dekoracji blendujemy. Przelewamy do szklanek.

Bitą śmietanę dodajemy na wierzch kawy i posypujemy ulubionymi dodatkami.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.