Przejdź do głównej zawartości

CZEKOLADOWE CIASTO GOTOWANE W SŁOIKU

Czym jest dla pieczenie? Jest to dodawanie najlepszego składnika jakim jest miłość. Dodawanie swojego serca. Dodawanie swojego zaangażowania. Pieczenie to dla mnie odstresowywanie się od codzienności. Uwielbiam patrzeć jak kuchenna magia działa. Uwielbiam patrzeć jak mikser tańcuje w rytm własnej muzyki a łyżka przygrywa mu tak jak potrafi.

A teraz pytanie ode mnie. Z czym Wam się kojarzą słoiki? Wiadomo weki i to co przyjezdni przywożą ze sobą do Warszawy. Ale czy jedliście ciasto w słoiku? A czy gotowaliście kiedykolwiek ciasto? Jeżeli nie to spróbujcie. Magia w najwyższym wydaniu.

Składniki:
2 tabliczki czekolady mlecznej
250 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g cukru
450 g mąki pszennej
100 ml mleka
200 g chałwy
40 g kakao
4 jajka
szczypta przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z pomarańczy
2 łyżki orzechów włoskich posiekanych
posypka delecta DEKORADA karmel

Suche składniki wymieszać ze sobą.

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku oraz wlać sok pomarańczowy oraz olej. Dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy mleko i wyrabiamy.

Czekoladę oraz chałwę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Dodajemy również orzechy. Mieszamy.

Słoiki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do słoików na ok 2/3 wysokości. Słoiki zamykamy metalowymi klamrami.

Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą na 3/4 wysokości. Jak słoiki z wodą się zagotują to przez 90 minut gotujemy ciasto na małym ogniu.

Posypujemy posypką delecta karmel i jemy.

smacznego



Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Komentarze

  1. Mniam chyba polubie pieczenie ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe i świetnie wygląda coś nowego podoba mi się i skorzystam z propozycji

    OdpowiedzUsuń
  3. I kto by sie spodziewał słoik +gotowanie i wyszlo cos tak bardzo apetycznego :)super

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł! jeszcze nie spotkałam się z takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie te składniki niewymierzalne w postaci miłości, serca i magi (oczywiście poza oryginalnym pomysłem) przesądzają o mojej wielkiej aprobacie Twojej propozycji. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.
Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 25 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego) 2 żółtka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.
Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 …

PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC

Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmu…