Przejdź do głównej zawartości

DONUTY BATATOWE

Czy jest tu ktoś na sali kto lubi donaty? Jeżeli tak to jest to post idealny dla niego.

Zbliża się najbardziej tłusty dzień roku. Dzień kiedy na śniadanie, obiad, kolacje jemy pączki. Dzień kiedy wszystkie kalorie idą podobno w cycki a nie w boczki :)

Donaty z batatów robi się szybko.

Potrzebujemy:
285 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY
1 1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
160 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY)
145 g jasnego brązowego cukru
125 ml oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki (365 ml) puree z batatów
3 jajka

cukier puder do posypania  naszych "oponek"

Mąkę mieszamy z solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mikserem jajka z cukrem, puree z batatów oraz olej tak aby masa była gładka.
Dodajemy składniki z dwóch misek do siebie i mieszamy do połączenia się tak aby nie było żadnych grudek.
Formę na donuty smarujemy olejem i przelewamy masę na 3/4 wysokości każdej foremki. Donuty pieczemy ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Oprószamy donuty cukrem pudrem i zajadamy się.

Smacznego

'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'




Komentarze

  1. Akurat mam bataty w kuchni! Chętnie wypróbuję :>
    Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.
Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 25 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego) 2 żółtka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.
Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 …

PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC

Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmu…