Przejdź do głównej zawartości

GOFRY BATATOWE Z KOPERKIEM

Idealne. Chrupiące. Śniadaniowe.... gofry z batatów.

Bataty uwielbiam za tę słodycz, którą mają w sobie :)

Składniki:
40 g ugotowanych batatów
100 g masła
4 jajka
240 ml kefiru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
sól
pieprz
koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie)
plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony)
jajka


Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach.

Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy aż przestygnie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, koperkiem.
Masło dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir oraz miksujemy. Łączmy sypkie produkty z masą batatową.
Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia.

Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone.

Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką.



 Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

  1. Mam jednego "zbędnego" batata;) Chętnie zrobię takie gofy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie i na pewno zaskakuje smkiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda,świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bataty to jest to co lubię, wiec pomysł an gofry brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie jadłam ale wyglądają zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przy okazji wypróbować bo zachęcająco wyglądają🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie <3 że też nie wpadłam na to, że można wykorzystać bataty w gofrach :O

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…