Przejdź do głównej zawartości

PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE

Słyszeliście o freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych




Składniki:
DESER:
75 g śliwek suszonych
30 ml likieru kawowego
300 ml mleka
120 ml mocnej zaparzonej kawy

DEKORACJA:
polewa czekoladowa
2 wafelki lusette mleczne
wiórki kokosowe
1 op śmietany 36%
kawa rozpuszczalna
ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 wafelek lusette mleczny

Pieczemy ciasto:
Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę.

Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym wafelkiem mlecznym lusette i wiórkami kokosowymi.

Ze śmietanki przygotowujemy bitą śmietanę.



Do szklanki wlewamy nasz deser. Następnie dodajemy na to bitą śmietanę. Dekorujemy bitą śmietanę rozpuszczalną kawą, wafelkiem lusette i kawałkiem ciasta czekoladowego.




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette Przepis jest przygotowany na konkurs Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette. Więcej informacji o wafelkach na stronie www.lusette.pl

Komentarze

  1. To musi być pyszne,pieknie wygląda ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglada, ska pewnie jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis bogaty, tyle różnorodnych składników, bardzo kuszące i apetyczne, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to wygląda aaa aż mam ochotę monitor zjeść

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda, ale pewnie lepiej smakuje: )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

TESTOWANIE PAROWNICY DO UBRAŃ STEAM&GO PHILIPS

Dzięki uprzejmości Philips miałam okazję przetestować nowość: parownicę do ubrań steam&go. Na samym początku podchodziłam do tego z dystansem bo czy na pewno coś co nie jest żelazkiem wyprasuje mi zagniecenia, a do tego bez obaw mogę prasować nawet delikatne materiały?

Akurat byłam przed podróżą do Chin jak dostałam paczkę do domu. Pomyślałam, że wezmę steam&go ze sobą w podróż. Nie zajmuje wiele miejsca więc o nadbagaż nie muszę się martwić. Dobry plus na początek, pomyślałam. A jak uda mi się mieć w czasie podróży ładnie wyprostowane ubrania - to kupuje to całą sobą :)

Wg firmy steam&go:
Automatyczny ciągły strumień pary dzięki pompce elektrycznejKrótki czas nagrzewaniaSzczotka zapewnia gładkie prasowanieErgonomiczna budowa umożliwia ręczną obsługęNie trzeba korzystać z deski do prasowaniaOdłączany zbiorniczek wody ułatwia napełnianieBezpieczeństwo dla delikatnych tkanin, takich jak jedwabSpecjalna torba ułatwia przechowywanie Na początek postanowiłam zaryzykować i wyprób…