Przejdź do głównej zawartości

PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE

Słyszeliście o freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych




Składniki:
DESER:
75 g śliwek suszonych
30 ml likieru kawowego
300 ml mleka
120 ml mocnej zaparzonej kawy

DEKORACJA:
polewa czekoladowa
2 wafelki lusette mleczne
wiórki kokosowe
1 op śmietany 36%
kawa rozpuszczalna
ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 wafelek lusette mleczny

Pieczemy ciasto:
Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę.

Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym wafelkiem mlecznym lusette i wiórkami kokosowymi.

Ze śmietanki przygotowujemy bitą śmietanę.



Do szklanki wlewamy nasz deser. Następnie dodajemy na to bitą śmietanę. Dekorujemy bitą śmietanę rozpuszczalną kawą, wafelkiem lusette i kawałkiem ciasta czekoladowego.




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette Przepis jest przygotowany na konkurs Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette. Więcej informacji o wafelkach na stronie www.lusette.pl

Komentarze

  1. To musi być pyszne,pieknie wygląda ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglada, ska pewnie jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis bogaty, tyle różnorodnych składników, bardzo kuszące i apetyczne, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to wygląda aaa aż mam ochotę monitor zjeść

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda, ale pewnie lepiej smakuje: )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…