lutego 17, 2017

PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE

Słyszeliście o freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych




Składniki:
DESER:
75 g śliwek suszonych
30 ml likieru kawowego
300 ml mleka
120 ml mocnej zaparzonej kawy

DEKORACJA:
polewa czekoladowa
2 wafelki lusette mleczne
wiórki kokosowe
1 op śmietany 36%
kawa rozpuszczalna
ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 wafelek lusette mleczny

Pieczemy ciasto:
Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę.

Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym wafelkiem mlecznym lusette i wiórkami kokosowymi.

Ze śmietanki przygotowujemy bitą śmietanę.



Do szklanki wlewamy nasz deser. Następnie dodajemy na to bitą śmietanę. Dekorujemy bitą śmietanę rozpuszczalną kawą, wafelkiem lusette i kawałkiem ciasta czekoladowego.




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette Przepis jest przygotowany na konkurs Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette. Więcej informacji o wafelkach na stronie www.lusette.pl

7 komentarzy:

  1. To musi być pyszne,pieknie wygląda ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglada, ska pewnie jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis bogaty, tyle różnorodnych składników, bardzo kuszące i apetyczne, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to wygląda aaa aż mam ochotę monitor zjeść

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda, ale pewnie lepiej smakuje: )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.